Kinesiotejp

Vad är kinesiotejp?

Ett ”verktyg” som tillsammans med behandling och annan rehabilitering påskyndar läkning.

Kinesiotejp är en elastisk sporttejp som förebygger och behandlar skador på muskler och leder, som korrigerar muskelspänning, lindrar smärta och förbättrar blod- och lymfcirkulationen. I jämförelse med traditionell sporttejp är Kinesiologitejpen mer elastisk, vilket gör att du kan använda den till att aktivera, avlasta och ge stöd till muskler och leder – utan att påverka kroppens rörlighet eller hindra blodcirkulationen. Tejpen är tillverkad med hudens karakteristiska egenskaper som modell och överför positiv sensorisk information till kroppen.

Varje gång vi ser ett stort mästerskap som EM, VM eller OS kan vi vara säkra på att vi kommer få se en rad idrottsmän pryda i färgglada band som heter Kinesiotejp.

Kinesiotape uppfanns av en japansk kiropraktor Dr Kenzo Kase som på 70-talet skapade en tejp som hade liknande egenskaper som huden. Själva teknologin bakom tejpen är baserad på kroppens egen naturliga läkeprocess. Eftersom tejpen gör ett lätt lyft i hindväven, så kan blod och andra kroppsvätskor röra sig friare i och runt den muskeln, vilket i sin tur påskyndar läkning.

  • Bandet är 100% bomull och latexfri
  • Det kan sträckas upp till 30-40% från sin ursprungslängd
  • Det kan stanna på plats upp till 5 dagar (beroende av placering) på grund av ett värmekänsligt akryllim
  • Den tillåter huden att andas
  • Den är vattenavstötande och kan användas i vatten

Hur fungerar det?

Kinesiotejp används främst i samband med din rehabilitering. Andra tillfällen är när dina muskler och senor känns ömma. Kinesiotejp ger en stabilitet och stöd utan att din blodcirkulation blir nersatt. När det kommer till att förebygga idrottsskador kan Kinesiotejpen komma till användning. Nyttan är att du kan tejpa upp leder så att de inte utsätt för extrema positioner vid träning eller match.

En viktig sak att förstå är att sporttejp inte är samma sak som kinesiotejp. Sporttejp kan, till skillnad från kinesiotejp, ge biverkningar såsom att blodcirkulationen och cirkulationen av andra vätskor hämmas

För vem?

Kinesiotejp är populärt bland elitidrottare, men passar också dig som vanlig motionär, som löptränar eller har ont i rygg, nacke, handleder, axlar eller höfter på grund av stillasittande, tunga lyft eller felbelastning. Kinesiotejp passar också bra till dig som är gravid för att lindra vid belastning av ländryggen.

Fungerar det?

Internationell forskning om användningen av bandet visar att det fungerar. Det internationella Kinesiotejp organisationen har publicerat 102 fallstudier och 42 kontrollerade försök. Du hittar dessa på deras hemsida.

Varför har kinesotejp olika färger?

Bandet kommer i en mängd olika färger men själva bandet är exakt densamma. Det betyder inte att de har olika styrkor som är en vanlig missuppfattning. Oftare handlar bandfärgen om hur väl det matchar dina sportkläder eller löparskor!

Hur bokar jag tid?

Kinesiotejp är ett bra komplement till din massagebehandling. Därför rekommenderar jag dig att boka en 60 minuters behandling där vi tillsammans går igenom din kropps behov. Bokar du via länken nedan till bokadirekt.se så skriv gärna in en kommentar att du är intresserad av kinesiotejp.